Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-08@08:48:56 GMT

باید درِ مدارس به روی شاعران و نویسنده‌ها باز شود

تاریخ انتشار: ۹ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۸۰۳۵۶۱

باید درِ مدارس به روی شاعران و نویسنده‌ها باز شود

قربانزاده با بیان اینکه حال ادبیات کودک و نوجوان خوب نیست، گفت: برای بهبود ادبیات کودک و نوجوان باید بازار تقاضا و تبلیغ داشته باشیم.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، حسین قربانزاده در حوزه رمان‌نویسی کودک و نوجوان و نزدیک به دو دهه کار فرهنگی و ادبی توانسته به شناخت مناسب از کودک و نوجوان دست پیدا کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این نویسنده، جایزه اول جشنواره انقلاب را با رمان «روی خط ماه» به دست آورد و با چاپ دو رمان «روی سیم تار» و «آب و زنجیر» نام خود را در مرکز توجه قرار داده است. حسین قربانزاده یادداشتی درباره ادبیات کودک و نوجوان نوشته است که در ادامه می‌خوانید:

حال ادبیات کودک و نوجوان خوب است، اما تو باور نکن. ربطی به ویروس کرونا ندارد. قبل از طغیان این ویروس هم ادبیات کودک و نوجوان کشورمان تب داشت، گیرم کرونا لرز را هم بر اندامش انداخت.

وقتی می‌گوییم «ادبیات کودک و نوجوان»، از چه حرف می‌زنیم؟ دقیقاً از یک فرصت. از دانش و مقوله‌ای که می‌تواند دنیای بهتری بسازد. نویسنده‌ها و پژوهشگران عرصه ادبیات کودک و نوجوان از این دنیا پرده‌برداری کرده‌ و از آن تصویری روشن ارائه کرده‌اند؛ پس دنیایی ناشناخته نیست. برای ساختن دنیای بهتر باید دوره کودکی و نوجوانی مدنظرمان باشد. کار زیربنایی نیاز است که انگار برایمان اولویت ندارد.

علی‌رغم اینکه مخاطب کودک و نوجوان در بازار کتاب حضور کم‌رنگی دارد، کتاب‌های ترجمه جولان می‌دهند. با افت شدید تیراژ کتاب مواجه هستیم. کتاب در سبد خانوار جایی ندارد و ناشرها از رمق افتاده‌اند. نویسندگان کودک و نوجوان آثار شایسته و درخور توجهی خلق می‌کنند، اما در شرایط فعلی کتاب‌های تألیفی مسیر همواری برای رسیدن به دست مخاطب پیشِ رو ندارند. ناشر و نویسنده ایرانی بازار جهانی را از دست داده، ادبیات کودک و نوجوان کشورمان سهم ناچیزی در بازار کتاب سایر کشورها دارد، در حالی‌که استقبال از چند کتاب و نویسنده در کشورهای دیگر نشان داده مخاطب جهانی خواهان مطالعه کتاب درخصوص فرهنگ کشورمان است. در حال حاضر مخاطب وطنی هم آشنایی چندانی با نویسندگان حتی نامی کشورمان ندارند. توان معرفی ۵ نویسنده و کتاب هم در دانش‌آموزان مدارس دیده نمی‌شود (مگر این‌که استثنائاً در محافل خاص ادبی عضویت داشته باشند). چرا چنین اتفاقی افتاده و می‌افتد؟!

نویسنده کودک و نوجوان در صدا و سیما جایی ندارد. کتاب‌ها در تلویزیون تبلیغ نمی‌شود. نه ناشر و نه نویسنده توان پرداخت هزینه تبلیغ تلویزیونی را ندارند. به خاطر دارم چند سال پیش از مسئول صدا و سیما خواهش کردم پنج دقیقه در روز به معرفی کتاب اختصاص دهد. چنان هزینه‌ای درخواست کرد که قادر به پرداخت نبودیم. وقتی گله کردم که هر روز ساعت‌ها مشغول تبلیغ پفک هستید! با صراحت گفت: پفک صاحب دارد، هزینه‌اش را می‌پردازد، هر چند ساعت خواست، برایش تبلیغ می‌کنیم. شاید حق با ایشان بود. صاحب کتاب کیست؟ نویسنده؟ ناشر؟ ارشاد؟ دولت؟ چه کسی باید این هزینه را بپردازد؟ در این بازار رقابت بدیهی است کتاب در برابر پفک بازنده خواهد بود.

کتاب به مدارس راه پیدا نمی‌کند، یعنی جایی که باید اولین محل حضورش باشد. در کتاب‌های درسی نشانی از نام و عکس نویسنده نیست. مطالبی که دانش‌آموز یک ماه بعد از پایان سال تحصیلی درصد قابل توجهی از آن را فراموش خواهد کرد چنان حجیم است که به چنین معرفی و حضوری مجال نمی‌دهد. ادبیات داستانی گاه از سوی معلم‌ها و والدین، مضر و مخل آموزش قلمداد می‌شود، با این تفکر که آموزه‌های غیردرسی قدرت یادگیری و تست‌زنی را از بین می‌برد. با این اوصاف حال ادبیات داستانی و در رأس آن ادبیات کودک و نوجوان نمی‌تواند خوش باشد.

برای بهبود ادبیات کودک و نوجوان باید به بازار تقاضا و تبلیغ نظر داشته باشیم. اگر تلویزیون نمی‌تواند از دریافت هزینه صرف‌نظر کند، خود متولیان آموزش و فرهنگ باید به فکر باشند. ورود کتاب و نویسنده به مدرسه‌ها و کتاب‌های درسی قدمی مؤثر است. به نظر شایسته است ناشر یکی از بندهای قرارداد با شاعر و نویسنده کودک و نوجوان را طوری تنظیم کند که صاحب اثر در تعدادی مشخص شده از مدارس حضور یافته و کتابش را معرفی کند. واضح است آموزش و پرورش باید چنین بستری را فراهم آورد تا شاعر و نویسنده به سادگی در مدارس حضور یابند. باید درِ مدارس به روی شاعران و نویسنده‌ها باز شود. مسئولین می‌بایست با خرید کتاب‌های تألیفی آن را در اختیار کتابخانه‌های مدارس قرار دهند.

اگر چنین باور و تفکری پدید نیاید و عملی نشود، سالیان سال شاهد رکود فرهنگ مطالعه و افت تیراژ کتاب خواهیم بود. اگر کودک و نوجوان را در مدرسه با فرهنگ مطالعه و جایگاه کتاب آشنا کنیم، شاید در آینده بشنویم که «حال ادبیات کودک و نوجوان خوب است، باور کن»!

پایان پیام/31

منبع: شبستان

کلیدواژه: حسین قربانزاده رمان حوزه هنری ادبیات کودک و نوجوان حال ادبیات کتاب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۰۳۵۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محمدعلی علومی، نویسنده و طنزپرداز درگذشت

محمدعلی علومی، نویسنده و طنزپرداز در سن ۶۳ سالگی چشم بر دنیا فرو بست.   به گزارش ایسنا، این نویسنده، اسطوره‌شناس، پژوهشگر و طنزپرداز زاده‌ ۱۶ فروردین ۱۳۴۰ در بم، بود که در سال‌های اخیر به تنهایی زندگی می‌کرد و بر اساس هفته‌نامه محلی بم روز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ در دیار خود درگذشت.     او دانش‌آموخته علوم سیاسی دانشگاه تهران بود و از دهه شصت فعالیت روزنامه‌نگاری خود را در روزنامه اطلاعات آغاز کرد و از دهه هفتاد نیز به طور جدی‌تر وارد حوزه ادبیات داستانی و فرهنگ مردم شد.   تالیف ده‌ها عنوان کتاب با موضوعات داستانی و پژوهشی و صدها عنوان مقاله مطبوعاتی و پژوهشی حاصل یک عمر فعالیت‌های او بود.     از رمان‌های معروف او می‌توان به «سوگ مغان»، «آذرستان»، «ظلمات»، «اندوهگرد»، «پریباد»، «داستان‌های غریب مردمان عادی»، «هزار و یک شب نو»، «خانه کوچک» و «عطای پهلوان» اشاره کرد.     رمان «آذرستان» او در سال ۷۷ کتاب برگزیده سال از سوی وزارت ارشاد وقت و رمان طنز «شاهنشاه در کوچه دلگشا» برنده سی سال رمان طنز ایران شد.     کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: کاظم فیروزمند نویسنده و مترجم برجسته درگذشت محسن میهن‌دوست، شاعر و نویسنده، درگذشت پرویز بابایی، مترجم و نویسنده درگذشت

دیگر خبرها

  • رویداد‌های باغ هنر در حوزه هنری کودک و نوجوان
  • رونمایی از کتاب تذکره الشعرای مراغه
  • تمرکز نشر صاد بر انتشار داستان‌هایی با روایت ایرانی است
  • کتاب‌هایی که اگر فیلم شوند، پرفروش می‌شوند
  • ۴۰ درصد شرکت‌های خلاق مرتبط به کودک و نوجوان است
  • پایگاه بخش مجازی نمایشگاه کتاب تهران در دسترس قرار گرفت
  • باید و نبایدهای کتاب دینی برای بچه‌های امروز
  • محمدعلی علومی، نویسنده و طنزپرداز درگذشت
  • نویسنده سرشناس ایرانی در ۶۳ سالگی درگذشت
  • افزایش ظرفیت تولید کاغذ تحریر/ ناشران و مخاطبان کودک و نوجوان حمایت می‌شوند